​                                                     

Terveydenhuollon laboratoriopalveluita tuottavat Fimlab Laboratoriot Oy ja SataDiag-liikelaitos ovat aloittaneet laboratoriotoiminnan osalta neuvottelut yhteistyön syventämisestä osana valmistautumista sote- ja maakuntauudistukseen. Neuvotteluissa etsitään ratkaisuja, joiden avulla voidaan taata maakuntien terveydenhuollon tarvitsemat laadukkaat laboratoriopalvelut myös uudessa markkinatilanteessa.  Satasoten johto- ja ohjausryhmä ja liikelaitoksen johtokunta käsittelivät asiaa kokouksissaan.

 

- Laboratorioyritysten kumppanuusstrategian suunnittelu tähtää maakunnallisten laboratorioiden palvelu- ja kilpailukyvyn kehittämiseen ja voi mahdollisesti tarkoittaa myös yritysjärjestelyjä ja yhteisyrityksen perustamista. Suunnittelu tähtää siihen, että toimintamalli on valmis, kun sote-uudistukseen liittyvä mahdollinen valinnanvapaus käynnistyy, kertoo Fimlabin toimitusjohtaja Ari Miettinen.

 

Kumppanuusstrategian suunnittelun taustalla on sote-uudistuksen myötä muuttuva terveyspalveluiden rakenne. Sote-uudistuksen myötä maakuntien liikelaitokset eivät voi itse tuottaa suoran valinnan palveluja tai maksu- ja asiakassetelillä tuotettavia palveluja. Maakunnat voivat kuitenkin perustaa yhtiön tai yhteisön kyseisten palvelujen tuottamiseksi. Suoran valinnan palveluja, kuten laboratoriopalveluja, tuottaisivat sote-uudistuksen täytäntöönpanon jälkeen sekä maakunnalliset yhtiöt että yksityiset palveluntuottajat.

 

Fimlabin omistavat Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien kuntayhtymät. Se on ensimmäinen julkisen terveydenhuollon omistuspohjalle perustettu laboratorioyhtiö. SataDiag-liikelaitoksen omistaa Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Se tuottaa julkisen terveydenhuollon diagnostiset palvelut sekä lääke- ja välinehuollon palvelut Satakunnassa. Laboratorioyritysten toiminta-alue kattaa yhteensä neljä tulevaa maakuntaa ja noin 1,2 miljoonan asukkaan väestöpohjan. Niiden palveluksessa työskentelee yhteensä 1000 laboratorioalan ammattilaista.

 

Lisätietoja antavat

Toimitusjohtaja Ari Miettinen, Fimlab Laboratoriot Oy, p. 050 587 6855

Liikelaitoksen johtaja Harri Hagman, Satadiag-liikelaitos, p. 044 707 7200

Muutosjohtaja Terttu Nordman, Satasote, p. 044 701 8053​